7 moćnih tajnih sastojaka za besprekorno čist veš: Sve fleke sa odeće nestaju istog trena!

Dodavanjem navedenih sastojaka prilikom pranja u veš mašini, vaša garderoba će biti čista kao suza

Koliko vam se puta desilo da isprljate omiljenu odeću, a kasnije muku mučite kako da fleke skinete? Sigurno bezbroj puta.

Bilo da je u pitanju vaša garderoba ili dečja, problem je isti. U nastavku vam donosimo trikove kako da uz sastojke koje svi imate sigurno u kuhinji rešite svih fleka.

Limunov sok

“Ovaj trik koristite samo kod pranja belog pamučnog veša jer deluje kao izbeljivač. Skidanje fleka uz pomoć limuna je poput organske magije koja ostavlja veš čistim i mirisnim “, kaže Marieke van der Graf, osnivačica kalifornijske firme ‘Laundrylicious’.

  • limunov sok može dodati u veš mašinu u posudicu gde inače sipate prašak za veš.
  • Efikasan je i ako se direktno prelije preko fleke i ostavi kratko bez trljanja tkanine, te se onda ispere.
foto: Shutterstock

Kuhinjska so


So je efikasna kod pranja fleka od krvi, sosa i masnoća sa tkanine.

“A kako se koristi, to zavisi od vrsti prljavštine na tkanini – kaže Brandi Vinč, vlasnica firme ‘HomeMaid Home Solutions’ iz SAD-a.

“Odeću sa flekama od krvi treba namočiti u hladnoj vodi u koju ste dodali so.

 Ukoliko imate mrlju od masnoće, tada preko nje stavite so, pustite da so upije masnoću, a zatim tkaninu iščetkajte pre pranja”.  dodala je.

Soda bikarbona


Soda bikarbonu možete dodati u pranje kako biste efikasnije uklonili neugodne mirise s odeće.

” Soda bikarbona je prirodna, jeftina i sigurna pomoć o kod pranja veša. Jednostavno sippajete pola šolje sode bikarbone u mašinu u vreme ciklusa pranja veša pa dodate deterdžent koji inače koristite – pojasnila je Brandi Vinč.

foto: Shutterstock


Vodica za ispiranje usta


Ovaj trik odličan je za pranje sportske odeće jer uništava bakterije i tako neutrališe neugodne mirise koji su se uvukli u tkaninu.

  • Dodajte šolju vodice za ispiranje usta (one bez šećera) u redovni ciklus pranja veša ili pola šolje u ciklus ispiranja.

Osim toga, van der Graaf kaže kako je vodica za ispiranje usta odlična za čišćenje bubnja veš mašine.

Alkoholno sriće


Efikasno uklanja ostatak deterdženta i drugih materija koje se nalaze u tkanini nakon ciklusa pranja u veš mašini.

– Ja ga radije koristim tokom ciklusa ispiranja, što se može malo osetiti, ali tada je najefikasniji jer uklanja ostatke otopljenih materija i deterdženata koji se mogu naći u vodi u ciklusima između pranja i centrifuge – dodala je.

  • Sipajte 1/2 šolje sirćeta tamo gde se inače stavlja omekšivač i to neposredno pre poslednjeg ciklusa ispiranja, savetovala je.
foto: Shutterstock


Eterična ulja


Eterična ulja mogu biti efikasna borbi protiv bakterija, buđi i ustajalosti ukoliko to želite rešiti bez hemikalija, tvrdi Marieke van der Graaf.

  • Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili čajevca u alkoholno sirće ili u deterdžent pa to uspite u veš mašinu kako bi vam rublje bilo mirisnije i čistije.

Deterdžent za pranje sudova

Želite li se rešiti tvrdokornih masnoća ili mrlja od ulja na tkanini, tada koristite deterdžent za pranje sudova.

  • Stavite malu kap na fleku pre nego što odeću bacite u mašinu. Ovaj trik pojačaće učinak deterdženta za veš, prenosi Reader’s Di