Ako želite zdravo srce, odmarajte se u ovoj pozi: Zbog ovoga ljudi iz plemena Hadža nikad ne pate od srčanih problema!

Stručnjaci su istraživali navike najzdravijeg plemena na planeti

Severnoj Tanzaniji živi pleme Hadža koje bi se moglo klasifikovati kao atavističko. Ima ih samo 1.300, i predstavljaju jednu od poslednjih zajednica lovaca-sakupljača na svetu. Njihov dijalekat nema sličnosti ni sa jednim jezikom na zemlji, a možda je jedan od najstarijih govornih jezika.

DNK ovih afričkih lovaca takođe sugeriše na drevne korene samog čovečanstva, stari su najmanje 100.000 godina. Dom im je u blizini Severne Tanzanije, u Olduvaj klisuri, koju sa pravom nazivaju „kolevkom čovečanstva“, delom zato što su u njoj pronađeni neki od najstarijh poznatih ljudskih ostataka.

Drevni način života

Mnogi iz plemena Hadža žive na udaljenom potezu u Tanzaniji, gde je veliki deo njihovog dana posvećen potrazi za lovinom. Tehnike koje se koriste za pronalaženje lovine, prenose se sa generacije na generaciju. Muškarci obično love lukovima i strelama, dok žene iskopaju korenje i postave bobice, praveći zamke.

Hadža ne skladišti hranu, niti gradi kuće. Umesto toga, oni prave privremene kolibe od sušene trave i isprepletanih grana, i kreću se u skladu sa lokalnim životinjama.

Međutim, ono što fascinira naučnike širom sveta je njihov “položaj za odmor”. Dok razgovaraju, jedu ili čekaju plen u zasedi, Hadže čuče.

foto: Profimedia

Ali, sa stručne strane gledano – oni se tada ne odmaraju jer mišići nogu rade, sagorevajući rezerve energije. Sudeći prema najnovijoj studiji američkih naučnika, ovaj položaj tela blagotvorno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.

Sedeći način života negativno utiče na svaki atom našeg tela. Dok mozak stalno radi, mišići se odmaraju. Ovakvo mirovanje negativno utiče na metabolizam masti i ugljenih hidrata, krvni sistem, uključujući i endotel – unutrašnju oblogu krvnih sudova, koja reguliše upalne procese. Kao rezultat toga dolazi do kardiovaskularnih bolesti, jednog od glavnih uzročnika smrti u svetu.

Istraživanje koje se radilo na Univerzitetu Južna Kalifornija, uključivalo je 28 muškaraca i žena iz plemena Hađa, koji su 8 dana nisili uređaje na butinama mereći aktivnost mišića nogu. Pokazalo se da su njihove aktivnosti bile 3 puta veće od preporučenih od strane američkih lekara!

Iako se Hadže odmaraju od 9 do 10 sati dnevno, oni ipak ne sede, već čuče kada ne love. Tada je zaključeno da u čučećem položaju mišići troše od 20 do 40 % energije, koja se inače troši kada se hoda.

Tada je zaključeno da ovaj položaj može da normalizuje i nivo šećera u krvi, kao i kardiovaskularne probleme.

Stoga, ako želite dobro srce, čučnite!

Izvor: Stil.kurir.rs/ CNN