Bonton za stolom: 4 jela koja jedemo na pogrešan način!

Kako se ne bismo blamirali na poslovnim ili svečanim ručkovima, dobro je baciti oko na gurmanski podsetnik lepog ponašanja

Jedu li se kod kuće, u krugu porodice i prijatelja, jela poput škampa, pilećih krilca ili meko kuvanih jaja ne zadaju probleme, ali nađemo li se u situaciji kad bonton nalaže uglađeno ponašanje – mnogi se nađu u problemu ne znajući šta i kako. Naučite kako da se uz malo prakse ne izblamirate na svečanom ili poslovnom ručku.

Meko kuvana jaja

Uz meko kuvana jaja na sto mogu doći makaze s okruglim otvorom kako bi se u jednom potezu mogao prerezati vrh jajeta. Poslužiti može i nož kojim lagano udarite jaje s bočne strane, prerežite ga i vrh odložite na tanjirić. Na vrh možete staviti komadić maslaca i posoliti ga ili pobiberiti i jesti kašičicom. Dopušteno je i začiniti jaje nakon svakog zalogaja.

Suši

Suši je dopušteno jesti prstima i drvenim štapićima. Ako ga jedete prstima, podignite ga lagano s dva prsta. U slučaju da koristite štapiće, pripazite da ugao sa tanjrom bude što manji, odnosno da budu gotovo paralelni sa stolom. Suši nemojte da umačete u sojin sos, nego iskoristite komadić ukiseljenog đumbira umesto četkice pa lagano premažite sosom. Prema bontonu, zabranjeno je odvajati nadev, seći suši ili ga ostaviti da predugo stoji na tanjiru.

foto: Profimedia

Pileća krilca

Ako se nađete u manje formalnom okruženju i želite da uživate u pilećim krilcima, ali bez umaka i mesnih sokova od brade do čela, poslužite se damskim trikom. Uhvatite krilca na krajevima kosti, pronađite završetak veće kosti i izvucite hrskavicu koja se tamo nalazi. Pronađite manju od dve kosti pa je olabavite i izvucite pa isto učinite s većom kosti. Batak je pristojno da držite s prstima na krajevima kosti. Ovo pravilo, nažalost, ne važi u vrhunskim restoranima, ali ionako je malo verovatno da će se naći na jelovniku.

Puževi

Puževi takođe mogu da zadaju glavobolju od razmišljanja o tome s koje strane im prići. Ako su posluženi uz alat s okruglim vrhom koji podseća na makaze, uhvatite ga s jednom rukom i iskorisitite makaze kako biste uhvatili ljusku. U slučaju da na stolu imate samo ubrus, iskoristite ga i uhvatite puža s jednom rukom, a s drugom viljuškom izvucite meso i umočite ga u umak. Viljuške za puževe su posebnog oblika i imaju „dva“ zuba.

Izvor: punkufer.hr / stil.kurir.rs