ČESTO JE CEPAO I UNIŠTAVAO SVE ŠTO NAPIŠE, SPASAVALA SAM KOLIKO SAM MOGLA! Udovica Pavla Vujisića progovorila o nepoznatoj strani čuvenog glumca

Voljom udovice velikog glumca, pretežan deo zaostavštine sada je preseljen iz njihovog stana u centru Beograda u prostorije “Adligata” na BanjiciObjavljeno: 07.08.2018. 15:08h

Ove godine navršava se 30 godina od smrti našeg glumačkog velikana, pa je Mirjana Vujisić, njegova supruga, odlučila da bude naročito darovita prema Udruženju “Adligat” – u okviru kojeg rade Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja – čiji je osnivač, član Upravnog odbora te odan prijatelj.

U “Adligatu” je pre tri godine otvoren legat Pavla i Mirjane Vujisić, koji je ovom donacijom petostruko uvećan. Voljom udovice velikog glumca, pretežan deo zaostavštine sada je preseljen iz njihovog stana u centru Beograda u prostorije “Adligata” na Banjici. I taj stan Mirjana Vujisić je zaveštala “Adligatu”.

Njegova supruga nije mu odzvoljavala da uništi svoje stvaralaštvo
Njegova supruga nije mu odzvoljavala da uništi svoje stvaralaštvofoto: Printscreen Youtube

– Interesovanje Pavla Vujisića za književnost bilo je duboko i ozbiljno. Pored prava, studirao je neko vreme i svetsku književnost i posvećeno pisao, ali je znao da će ga njegov oštar jezik više sputavati u pisanju i objavljivanju nego u glumi… Često je cepao i uništavao ono što napiše, a ja sam njegova dela, od njega samog, spasavala koliko sam mogla – rekla je Mirjana Vuisić, udovica slavnog glumca.

Neobjavljene rukopise, ličnu i porodičnu dokumentaciju, albume sa mnoštvom fotografija, kao i zanimljive lične predmete poput kolekcije lula, juče je u “Adligat” preneo potpredsednik Branislav Lazić, a potpredsednica Gorica Lazić pregleda i sortira primljene darove.