Đoković “Britanci su mi nudili pasoš, kuću, posao za roditelje, ali.. Ne možete da prodate dušu i ono što jeste”

Ne možete da prodate dušu i ono što ste. Nisam mogla da živim tamo, deca bi bolje živela, ali niko od nas ne bi bio srećan – rekla je Dijana Đoković

Šta bi bilo da je porodica Novaka Đokovića u njegovoj mladosti odlučila da izabere britanski pasoš umesto srpskog, mnogi ljubitelji sporta iz naše zemlje ne smeju ni da zamisle. Međutim, Novak je na svu sreću odbio ponudu Britanaca i izabrao da brani boje države u kojoj se rodio. Naš as se tog detalja iz prošlosti prisetio u razgovoru sa Grejemom Besindžerom i detaljno objasnio šta se sve dešavalo tada.

– To je bilo veoma primamljivo za moje roditelje u tom trenutku jer bi rešilo brojne probleme. Moji roditelji bi dobili posao, mi kuću, bila je sjajna ponuda. Nismo je prihvatili, rizikovali smo, nekako, nisam imao dobar osećaj za to – rekao je Đoković Besindžeru.

Na to se nadovezala i njegova majka Dijana, koja je slikovito opisala ceo proces odlučivanja.

– Ne možete da prodate dušu i ono što ste. Nisam mogla da živim tamo, deca bi bolje živela, ali niko od nas ne bi bio srećan. Mislim da Novak nikada ne bi igrao za Veliku Britaniju kao što igra za Srbiju celom dušom – poručila je majka prvog reketa sveta.

Svestan je dobro Novak koliko je poteškoća njegova porodica preživela da bi on bio to što jeste danas i shvata da je odluka da se odbije britansko državljanstvo u to vreme bila ozbiljna kocka.

– Ne mogu da kažem da bi bilo pogrešno i da smo otišli tada, ko zna kako bi bilo, ali je život organizovao sve. Da budem iskren, odluka da ne odemo je najviše mojih roditelja, iako sam i ja bio uključen u razgovor. Nisam imao dobar osećaj od početka, ne želim da idem u Englesku, ne znam nikog tamo, hoću da ostanem sa mojim prijateljima u mojoj zemlji. Tamo ne bih bio srećan. Razumeo sam da je to odluka porodice i da moramo da se žrtvujemo da bih bio teniser. Ipak, mama i tata su napravili rizičan potez i odlučili da odbiju ponudu – objašnjava naš teniser.

Novak je Besindžeru objasnio i svoje prve teniske korake.

– Sa četiri godine zaljubio sam se u tenis kada mi je otac doneo tri reketa. Pravili su se tereni ispred restorana koji su držali moji roditelji. Sportski gen imam jer se otac bavio fudbalom, a majka je studirala Fakultet za sport. Nije slučajno što sam izabrao tenis, iako je i skijanje bilo kao opcija. To je sudbina, pojavila se i Jelena Genčić – prisetio se naš as.