IMA 85 GODINA, ŽIVOTNU PRIČU ZA FILM I IZGLEDA KAO BOGINJA: Majka joj se ubila, oca i glumu mrzela iz dna duše!(FOTO)

Malo koja zvezda može “da stane na crtu” biografiji Džejn Fonde

Glumica Džejn Fonda je jedina u svojoj profesiji koja je napravila profesionalnu pauzu od 15 godina, a da to niko nije primetio. Holivudski dragulj na čijoj polici stoje trofeji – Oskar, Zlatni Globus, BAFTA i nagrada za životno delo, 21. decembra puni 85 godina i u rukavu ima životnu priču koja je vredna filma.

Džejn Fonda je rođena 21. decembra 1937. godine. Ćerka Fransis Ford, žene koja ima aristokratske krvi i koja je odrasla kao pripadnik visoke klase, i glumca Henrija Fonde nikad nije želela da postane glumica. Fondi se nije dopadao život njenog oca.

Džejn Fonda
Džejn Fondafoto: Profimedia

Nikad nije donosio radost u naše živote. Shvatila sam da ne želim da se bavim nečim zbog čega ću biti nesrećna. Međutim, kad sam dobila otkaz na poziciji sekretarice u jednoj firmi počela sam da glumim. Jedan od kolega mog oca mi je rekao da sam talentovana za glumu i da budem iskrena radila sam taj posao samo da bih zaradila. Vremenom sam jako zavolela priče ljudi koje sam glumila i samo sam želela uloge koje imaju interesantnu podlogu za rad. Nije mi nikad bila bitna glavna uloga. Na kraju ovaj posao te nauči da postaneš empatičan jer uvek gledaš život iz ugla druge osobe”, rekla je Fonda u toku intervjua za “Hollywood Reporter”.

Džejn Fonda
foto: Profimedia

Nažalost, život glumice nije bio nimalo lak jer je kao tinejdžerka ostala bez majke. Frensis Ford je kao dete bila seksualno zlostavljana i njena ćerka je to saznala nakon njene smrti kad je pregledala medicinske dokumente. Džejn i Frensis su bile podjednako nesrećne zbog života sa Henrijem Fondom. Iako je Henri je od najvoljenijih američkih glumaca njegovoj porodici nije bio preterano drag zbog narcisoidnog ponašanja i problema sa alkoholom. Frensis je 1950. godine bila smeštena u mentalnu ustanovu “Craig House” u Njujorku u kojoj je izvršila samoubistvo na svoj 42. rođendan, nakon što joj je Henri zatražio razvod.

Povređena Džejn nije želela život svog oca, zato je i bežala od glume godinama, ali ona je na kraju došla po nju.

Džejn Fonda
Džejn Fondafoto: Profimedia

Fondina karijera od šezdesetih godina, pa sve do 1990. godine je tekla kao mled i mleko. Brojna priznanja od strane kritičara, filmske nagrade i ljubav publike. Prvog Oskara je osvojila 1970. godine za film “Klute”.

Glumica je 1990. godine rekla da se povlače iz sveta filma i nije je bilo sve do 2005. godine.

“Olako sam shvatila svoj uspeh dok sam bila mlađa. Nisam želela da budem glumac, nisam volela taj posao. Napravila sam mnogo grešaka. Ali, evo šta je zanimljivo. Kad sam se vratila u svojim šezdesetim bilo mi je mnogo bitnije da se dokažem kao glumica. Imam utisak da sam početnik. Pošto nije bilo uloga za žene mojih godina, počela sam sama da tražim i da pravim filmove za sebe i za žene mojih godina”.

Džejn Fonda
foto: Profimedia

Prvi film koji je Fonda snimila posle 15 godina karijere je “Monster in Low” sa Dženifer Lopez koji je ostvario veliki komercijalni uspeh. Pre dve godine nominovana je za Zlatni Globus za film “Youth”, a sledeće godine je gledamo u komediji “Book Club”.

Kao što je rekla Fonda, ona je glumica koja je kao početnik, koja je tek zakoračila u svet glume i osvaja svet.

Džejn je jedna od retkih žena u Holivudu koja zakoračila u drugu dekadu života potpuno dostojanstveno i podsetila publiku koliko izgled u suštini nije bitan.

Džejn Fonda
foto: Profimedia

“Kao dete sam imala problema sa svojim izgledom. Gledajući oca, mislila sam da moraš da budeš lep da bi bio voljen. To je ostavilo ogromne posledice na mene kao odraslu ženu jer sam u četrdesetim bolovala od bulimije. Nikakve nagrade, priznanja i ljubav mi nisu značili, ali tad sam imala izbor ili život ili smrt, ili porodica ili samoživost. Tu sam i dalje, dakle znate šta sam izabrala”.

(Stil.kurir.rs)