MISTERIOZNI ISCELITELJ U MANASTIRU KOD KRUŠEVCA: Monah Jakov tamo čuva “BOŽJU APOTEKU” zbog koje Srbi dolaze na ovo sveto mesto

Manastir Svetog Jovana se nalazi na obodima Mojsinjske Svete Gore i danas u njemu živi samo monah Jakov. Nekad brojno monaštvo, vernici kruševačke eparhije i iskušenici koji su boravili u manastiru, prikupljali su recepture, jer im je ime Svetog Jovana, koje manastir nosi, bilo misija, s obzirom na to da ovaj svetitelj slovi za zaštitnika bilja.

Usred šume Mojsinske planine na 2-3 kilometra od sela Makrešana nalazi se manja zaravan, dolina sa imenom Vodice, koja je poznata po bogatim izvorima hladne i zdrave vode koja umorne i iznemogle okrepljuje i osvežava. Dolina je okružena šumom i zaštićena od severnih i istočnih vetrova, otvorena samo prema zapadu, vidljiva samo iz vazduha, tu u zavetrini na suncu smestio se Manastir Sveti Jovan Krstitelj.

Manastir svetog Jovana Krstitelja u Makrešanu osnovan je u vreme Sinaita u srednjem veku.Obnova je započeta u 20. veku. Pripada eparhiji Kruševačkoj. Manastirska slava je Rođenje svetog Jovana Preteče i Krstitelja, 24. juna / 7. jula po novom kalendaru.

Mnoge od recepata monah Jakov je, uz blagoslov, preuzeo iz ruske narodne tradicije i naslovio spis sa “Božja apoteka”.

Svež krompir na rane

Kod opekotina, svraba ili perutanja kože pomaže rendani sirovi krompir, koji se nanosi u tankom sloju po obolelom mestu. Oblog se drži od 30 do 40 minuta, a kad se ukloni, koža se ispere toplom vodom. Za ovaj problem pomaže i kora pomorandže: pomorandžu očistiti, pa koru staviti na oboleli deo kože, tako da do kože ide unutrašnji deo, staviti preko zavoj ili usku tkaninu da fiksira oblog, i ostaviti da deluje preko noći.

Akne

Za akne i sitne bubuljice na licu u manastirima je pripreman ovaj recept: kašiku listića žalfije preliti čašom vrele vode i ostaviti u sudu, umotano u tkaninu, pola sata. Tečnost procediti, dodati pola kašičice meda i sve dobro promešati, pa praviti vlažne obloge i stavljati ih na akne dva do tri puta na dan.

Kafa protiv herpesa

Pomešati po kašiku jogurta, mlevene kafe, dva izgnječena češnja belog luka, po pola kašičice meda i kukuruznog brašna. Ovom smesom se mažu mesta zahvaćena herpesom. Može se koristiti i odvar od žalfije: 5g lista žalfije preliti čašom prokuvane vode i posle 20 minuta ovom tečnošću ispirati herpes ili, ako je zahvaćen veći deo tela, dodati vodi za kupanje.

Iđirot vida gljivice

Ako se pojave gljivice na koži (najčešće između prstiju ruku i nogu), primenite ovaj recept: sirovi crni luk izgnječiti da se napravi kaša, pa time oblagati obolela mesta. Pomaže i kupka od iđirota: skuvati u 1l vode odvar od dve kašike korena iđirorta i po jedne kašike mirođije i majčine dušice, ostaviti da odstoji 15 minuta, pa dodavati vodi za kupanje ili potapati bar dva puta dnevno ruke i noge u ovu tečnost.

Ekcem

Kod ekcema pomažu obloge od kaše napravljene od svežeg kupusa, pomešane sa belancetom. Kupus izgnječiti da postane žitka smesa, dodati belance, pa stavljati na deo kože zahvaćen ekcemom.

Beli luk za bradavice

Iseckati češanj belog luka, preliti ga kašičicom jabukovog sirćeta i dodati pšenično brašno toliko da se napravi testo koje se ne razliva, već je homogeno. Od testa napraviti jufkicu- “kolač”, načiniti od toga kuglicu, malo veću od bradavice. Na bradavicu prvu staviti kuglicu od testa, pa flaster i sve povezati zavojem. Držati tako bar dva ili tri dana, skinuti, i ako se nije povukla bradavica, ponoviti postupak. Na mestu bradavice može se pojaviti jedna ili više rupica bolnih na dodir, ali se one mogu mazati kantarionovim ili maslinovim uljem.

Jabuka za ispucale usne

Usne su u zimskim mesecima osetljive, pa ako se desi da ispucaju, odmah reagujte kašicom od jabuke: jabuku ispeći, pa joj skinuti koru, a “meso” izgnječiti i napraviti kašu koja se stavlja na usne. Ova kaša je delotvorna i kod suvih ili ispucalih ruku, promrzlina opekotina ili nekih drugih upalnih procesa na koži.

(happytv.rs)