Mudri savjeti starca: “Siromašan nije onaj ko nema mnogo, već onaj ko ne cjeni ono što ima”

Nađite vremena da budete mirni, sami, da iskreno razgovarate sa sobom.

1. Naučite da „vidite sve živo“ i uživajte u svemu – travi, drveću, pticama, životinjama, zemlji, nebu. Pogledajte ih dobro i svesrdno i oni će vam uzvratiti. To je znanje koje nećete naći u knjigama. 2. Odvojite malo vremena da stojite bosi na zemlji. Dajte svoje tijelo zemlji tako da ono samo ne prizove.

3. Iskoristite svaku priliku da budete uz vodu. Oslobodićete se umora i razbistriti um. 4. Pijte čistu vodu kad god je to moguće, ne čekajte žeđ. To je najbolji lijek. Gdje me sudbina nije vodila, najprije sam tražio izvor. Ne pijte svježu i slanu (mineralnu) vodu u bocama. Prvi će pojesti jetru, drugi će vezati krvne žile.

5. Povrće treba naći na vašem stolu svakog dana. Najbolje povrće je ono koje je ugrijalo sunce. Na prvom mjestu cvekle, na zemlji nema bolje hrane. Zatim grah, bundeva, bobice, mrkva, paradajz, paprika, špinat, zelena salata, jabuke, grožđe, šljive. 6. Možete jesti meso ako želite. Ali rijetko. Ni na koji način jesti svinjetinu, ona šalje u drugi svijet.

7. Kobasice, prženi krompir, keksi, slatkiši i konzervirana hrana su loša hrana. Moja hrana su žitarice, pasulj i zelje. Predatori jedu meso, lijeni su, jedva se kreću. Konji koji jedu žitarice aktivni su cijeli dan. Skakavac se hrani travom i skače i leti cijeli dan. 8. Da biste jeli manje, pijte puno vode i jejte kompot, jedite jednostavnu hranu i svježe povrće. Od četvrtka do petka navečer ne jedem ništa, samo pijem vodu.

9. Post je najveća milost. Ništa me ne ojačava ili privlači kao post. Kosti postaju svjetlije, poput ptice, srce postaje veselije. Nakon svakog sjajnog posta, nekoliko godina sam mlađi. 10. Sunce izlazi i zalazi za vas. Rad prestaje nakon zalaska sunca. kada se naviknete na ovo telo i vaš um će postati jači. Mozak će se bolje odmoriti i očistiti za spavanje. Ovako rade časne sestre i vojnici i stoga imaju snagu služiti.

11. Trebate spavati pola sata tokom dana da biste osvježili krv u glavi. Ne spavajte odmah nakon jela, tada se masne naslage u krvnim žilama. 12. Sjedite manje, ali dovoljno spavajte. 13. Pokušajte se više zadržavati napolju. Naučite da živite u hladnoj sobi. Dovoljno je da stopala i ruke budu tople, ali i glava hladna. Tijelo se stare i raspada od vrućine.

14. Jačajte tijelo biljkama. Pomiješajte šaku bilja i bobica i preko cijelog dana prelijte kipućom vodom. Zimi ćete vidjeti prave prednosti ovoga. 15. Ne zaboravite orahe. Orasi izgledaju poput našeg mozga, moćni su i za mozak.

16. Budite ljubazni i obzirni prema ljudima. Od svakog od njih se, barem površno, može nešto naučiti. Ne pravite prijatelje ili neprijatelje od ljudi, tako da vam nikad neće stvarati probleme. 17. Dobićete ono što vam je suđeno da morate kada samo trebate strpljivo čekati. Ne opterećujte svoju dušu ovim. 18. Ne vjerujte u predrasude, astrologe i propast. Čuvajte svoje telo i srce čistima.