Najpoznatija iluzija: Što prvo vidite na ovom crtežu iz 1892. puno govori o vama (otvorite!)

Crtež iz 1892. “All is vanity” (“Sve je ispraznost”) mnogi smatraju najboljom optičkom iluzijom svih vremena. Reprodukcije ove optičke iluzije i dalje su toliko popularne, čak i 100 godina nakon što se crtež prvi put pojavio u tisku. Mnogi su rekli kako ih ovaj komad umjetničkog rada progoni cijeli život…

Ne razmišljajte. Udaljite se malo od ekrana i pogledajte.

Što ste prvo vidjeli?

2000005557_ALL-IS-VANITY

Autor, ilustrator iz SAD-a, Charles Allan Gilbert (1873-1929) je stvorio ovo djelo kada je imao samo osamnaest godina, a na prvi pogled se vidi velika lubanja koja se ceri. To se posebno vidi u pikseliziranoj verziji:

All is vanity optical illlusion Gilbert pixellized

Ako se pažljivije pogleda, crtež otkriva mladu ženu kako zuri u svoj odraz u zrcalu.

Simbolizam slike ukazuje na taštinu i ponos čovjeka. U umjetnosti, taština je odavno zastupljena kao žena zaokupljena svojom prolaznom ljepotom. Umjetnost koja prikazuje ljudsku lubanju kao fokus djela se zove Momento Mori (latinski za “Sjeti se da ćeš umrijeti”) i ima za cilj podsjetiti ljude na smrtnost tijela.

Ako gledamo crtež skroz izbliza, ne vidimo uopće lubanju, možemo samo vidjeti pojedinosti; ženu koja sjedi za toaletnim stolom.

Što ste prvo vi vidjeli? Ono što ste prvo vidjeli govori nešto o vama…

Vidjeli ste prvo lubanju

Ako ste prvo vidjeli lubanju vi ste pomalo buntovnik, osoba slobodnog razmišljanja. Strastvena. Jaka.

Lubanja je jedan od najstarijih i najmoćnijih simbola. Za neke predstavlja smrt pa čak i zlo, ali za vas simbolizira ono čemu jako težite: zaštita, snaga, moć, neustrašivost, mudrost i vodstvo, prevladavanje smrti, preživljavanje kroz teško vrijeme i besmrtnost.

Vi ste itekako svjesni neprocjenjivosti vremena i našeg privremenog postojanja u ovom fizičkom svijetu. Ovo za vas nije ništa negativno ili depresivno, već priziva svjesnost o vlastitoj smrtnosti i važnosti življenja u trenutku, duhovnog razvoja.

S jedne strane, puni ste strasti i žara za životom, a s druge strane ste duboko svjesni vlastite smrtnosti, iluzija materijalnog postignuća. Ponekad osjećate kao da ste na dvije stolice. U vječitom raskoraku. Jednom nogom u blatu, a drugom u raju…

Vrlo ste ezoterična osoba, pomalo vuk samotnjak, volite samoću i reflektiranje. Osjećate se kao da ste prozreli svijet. Težite spiritualnim temama te društvu “dubljih” ljudi.

Lubanja kao da vas poziva “Carpe diem” –  “Iskoristi dan!”

I vi to dobro radite.

Vidjeli ste prvo djevojku i ogledalo

Vi ste samo naizgled pomalo tašti i ponosni ali ste u biti romantičar i sanjalica. Ponekad patite od nedostatka samopouzdanja. Uvijek pamtite kritike, a zaboravljate pohvale. Čak i ako vas 1000 ljudi pohvali, a samo jedan kritizira – vi ćete razmišljati samo o toj jednoj kritici. I biti skloni povjerovati baš njoj.

Uživate u lijepom, u maštanju, kovanju planova, pomalo ste perfekcionist. Često živite u svom svijetu. Pedantni do bola.

Vrlo ste kreativni, imate smisla za umjetnost, estetiku, vi ne poznajete ružno već u njemu vidite potencijal ljepote – koju ćete vi tako rado isklesati.

Ogledalo je za vas ne samo simbol tjelesne već i duhovne refleksije. Želite prijeći ocean iluzije. Otvoriti vrata duhovne moći, novih percepcija. Često ste umorni od svijeta i svoje analitičke prirode. Bijeg vam je poznat. U svoju maštu, svoje planove i svjetove koji su nekako ljepši…

Imate vi i svoju tamnu stranu. Ono što krijete od sebe i drugih. Ali ispliva u samoći…

Ponekad vas previše muče misli o samima sebi, o smislu života, o svrsi, osjećate neispunjenost i egzistencijalnu tjeskobu. Kida vas iznutra.

Ponekad se želite doživljavati onako kako se trudite da vas drugi vide. Nedostaje vam toliko željene jačine volje, odlučnosti, samopouzdanja… usprkos tome što su upravo to kvalitete koje se trudite projicirati. Previše ste zabrinuti kako vas drugi doživljavaju, kao da se trudite sakriti vaše pravo ja.

Koje je vaše. Lijepo. Jer je autentično. Jedinstveno i neponovljivo. Savršeno u nesavršenosti.

Zavolite sebe. Neka vam vlastito odobravanje postane najvažnije… Jer i jest.