NESTOROVIĆ: “Da vam kažem ja šta je rekao najveći svetski stručnjak koji je pobedio SARS I MERS o drugom talasu korone”

Nestorović je rekao da su zemlje koje imaju javno zdravstvo bolje prošle od onih čiji je sistem zasnovan na privatnim bolnicama

Profesor dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog i dalje ostaje pri svojim tvrdnjama i smatra da smo pobedili korona virus.

– Virus izvršava samoubistvo i oslobađa se tih nekih delova koje je imao, za koje su neki tvrdili da su ubačeni, da je time modifikovan – tvrdi Nestorović.

On naglašava i da Srbija izlazi iz epidemije.

– Nama su jedini problem one zemlje gde još ima virusa, ako krene sa otvaranjem granica. Važno je kojom dinamikom će se otvarati granice. Mislim da je racionalno ovo što je juče rekao presedenik Srbije da pokušamo prvo ovde na Balkanu da se otvore granice da ljudi mogu u lokalu da se kreću. U Velikoj Britaniji, Americi, Rusiji je epidemija tek na vrhuncu – naveo je Nestorović.

Nestorović je dodao da je što se nas kao zemlje tiče epidemija završena.

– Što se tiče drugog talasa, dosta se o tome priča, ali prilično odokativno. Naveći svetski stručnjak, nemački virusolog Kristijan Drosten koji je napravio test za SARS, MERS i COVID veruje da će virus nestati tokom leta – kaže Nestorović.

Govoreći o istraživanjima u svetu, on je istakao da je utvrđeno da virus izbacuje određene delove svog genoma i gubi na virulenciji.

dr-branimir-nestorovic-printscreen-pinktv 770

 *Foto: Printscreen

Kako kaže, nemamo više teških slučajeva, mnogi od pozitivnih nemaju nikakve simptome.

Opada broj teških slučajeva

Nestorović je napomenuo da je na početku epidemije u svetu bilo 80 posto blagih slučajeva, a sada ih je 98 odsto, što znači da je broj teških slučajeva sa 20 pao na 2 odsto.

Prema njegovim rečima, do kraja maja treba se paziti u zatvorenim prostorima.

– Na otvrenom za tim nema potrebe, objavljeno je da virus na visokim temperaturama može da preživi jedan i po minut, a u hladovini 18 minuta. Izbegavajte da neko kija u vas. Epidemiolozi kažu da je 15 minuta potrebno da se virus sa rezervoara zaraze prenese na nekoga – rekao je sagovornik Pinka.

Pozivajući se na istraživanja i procene stručnjaka, Nestorović je rekao da su zemlje koje imaju javno zdravstvo bolje prošle od onih čiji je sistem zasnovan na privatnim bolnicama.

“Još nije gotovo” poručuju epidemilozi i imunolozi

Dr Nestorović i juče je ponovo uzburkao javnost svojom izjavom. Gostujuću u jutarnjem progamu TV Prve on je rekao da je “sada vreme da svi izađemo napolje inficiramo se korona virusom”, jer ćemo na taj način uspeti da steknemo inunitet i sprečimo njegovu ponovnu pojavu, a šanse da do težih kličičkih slika dođe gotovo su nemoguće. Da se čuvaju do početka, eventualno do sredine juna, savetuje samo starije od 65 godina.

Na to je nekoliko sati kasnije, na redovonoj pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protvi korona virusa regovao epidemiolog dr Predrag Kon, koji je istakao da “nijedan epidemiolog, kada imamo 114 zarežnih u jednom danu, ne može tako da kaže i nijedan epidemiolog ne sme da preporuči zaražavanje”.

Kliničari možda mogu da prčaju, rekao je Kon, ali i dodao da treba “obratiti pažnju na jačinu izgovorene reči u javnosti”.

dr-branimir-nestorovic-yt-ps 770

 *Foto: Printscreen

Osim toga, brojni naši stručnjaci i juče ali i od jutors ističu da “još ništa nije gotovo”.

To je jutros ponovio i imunolog dr Srđa Janković, gostujuću na TV Prva:

– Kreće postepeni povratak u normalu, nije vreme sada da kažemo “gotovo je”, opasnost još nije prošla, situacija se razvja zadovoljavajuće, ali i dalje moramo biti oprezni – rekao je dr Janković.