O njemu priča cijeli svijet: Sa 16 godina dobio rak, pobjegao od kuće i sam se izliječio

U oktobru 1994. godine, tinejdžer Bili Best obolio je od raka. Ova vijest punila je naslovne strane američkih novina zbog Bilijevog bijega od kuće kako bi izbjegao hemioterapiju. Tada je imao svega 16 godina i dijagnozu Hočkinovog limfoma

Prošao je kroz nekoliko ciklusa hemioterapije, ali agresivni tretman učinio ga je jako slabim i bolesnim, pa je odlučio da prekine sa hemioterapijom, usprkos tome što mu je predviđeno da će živjeti maksimalno 2 godine. Odlučio je da će radije živjeti svoj život koliko god on kratak bio – pod sopstvenim pravilima. Spakovao je svoj ranac i pobjegao od kuće, ne znajući da će ga taj čin odvesti na put do otkrića alternativnog načina liječenja.

Tog davnog sudbonosnog dana, bez ijedne riječi i pozdrava, Bili se spakovao, uzeo svoj skejt, nekoliko stotina dolara i otputovao autobusom do Teksasa. U državi Teksas je ostao kod prijatelja u Hjustonu koji ga je primio i dao mu prenoćište. Istovremeno, u Norvelu, odakle je pobjegao, Bestova porodica digla je uzbunu zbog njegove sigurnosti i narušenog zdravlja. Nakon nekoliko dana u očaju, kontaktirali su medije u posljednjem pokušaju da lociraju sina.

Priča o bijegu tinejdžera medijima se proširila poput stihije, pojavljujući se na naslovnicama svih novina i televizijskih vijesti. Policija je u većini država uzbunila javnost da traži ćelavog tinejdžera. Novinari su kampovali ispred kuće Bestovih roditelja koji su strijepili nad telefonom i molili Boga da ih sin nazove.

Zahvaljujući ogromnoj medijskoj pažnji, silna podrška javnosti došla je do porodice Best u obliku pisama i poziva. Činilo se da svako ima neki savjet za njihovog nestalog sina. Ono što je vratilo Bilija porodici bilo je obećanje roditelja da može da se liječi alternativnom medicinom i potraži terapiju koja mu odgovara.

Put izlječenja

Po povratku kući, Bili je pregledao sva primljena pisma, i uzeo sve informacije koje je smatrao korisnim. Duboko je analizirao i konačno se odlučio za tretman koji mu se činio ispravnim.

3 glavna koraka koja je odlučio da preduzme bila su:

– Bolnički tretman injekcijama

– Promjena ishrane

– Esijak čaj

Dnevno je pio 3 decilitra Esijak čaja, domorodačkog napitka sa antikancerogenim biljkama porijeklom iz Kanade, koji je proslavila medicinska sestra Rene Kejs i koji je i danas jako popularan u prirodnom načinu liječenja raka.

Takođe, Bili je iz ishrane izbacio mlijeko, meso, brašno i šećer, a jeo je što više lokalno uzgojene organske hrane koju je pripremao u gusenom posuđu, uglavnom je konzumirao integralne žitarice i povrće.

Takođe se odlučio za terapiju injekcijama u bolnici umjesto standardne hemioterapije, koje su mu ubrizgavali direktno u limfne čvorove. Terapiju je otkrio kanadski biolog Gaston Naesens, a riječ je o spoju kamfora, kiseonika i mineralnih soli. Ove supstance ne napadaju direktno tumor, već snažno podižu imunitet.

Čuvši za tretman, njegov doktor prijavio je Bilijeve roditelje socijalnoj službi, koja je na sreću odbila njegovu prijavu jer su smatrali da je blizu punoljetnosti i da je pokazao da se može sam brinuti o sebi.

Bili Best ozdravio je za 2,5 meseca, a u deceniji koja je uslijedila, njegov oporavak nadmašio je sva očekivanja!

Gostovao je u brojnim emisijama i i konferencijama u vezi s prirodnim liječenjem raka širom SAD-a, i danas i dalje širi svoju poruku.

Posljednjih 15 godina Bili se trudi da naglašava važnost ishrane u borbi protiv bolesti. Njegova poruka je da ono što unosimo u naše tijelo uveliko utječe i na naše zdravlje, kao i da prednost treba da imaju namirnice iz lokalnog okruženja.