OVA NAMIRNICA RAZARA BUBREGE I JETRU: 90 odsto ljudi je obožava, a nisu ni svesni koliko je štetna!

Ako se jede često može da naruši zdravlje ovih organa

Mnogima je omiljeno jelo za doručak sendvič, u koji se obavezno pored salate stavlja i malo mesa, pri čemu je to obično šunka.

Međutim, stručnjaci savetuju da je potrebno da budete oprezni sa ovom namirnicom. Zašto?

Pored toga što šunka sadrži dobre nutritijente, ona u sebi ima i one negativne, odnosno ima jednu nuspojavu — zadržava vodu u telu.

Da bi šunka imala dobar ukus, prilikom pravljenja ovog proizvoda u šunku se dodaje dosta soli, odnosno kako je američko Ministarstvo poljoprivrede prenelo, radi se o tome da u 85 grama dimljene šunke ima čak 830 miligrama natrijuma.

Tako da prilikom čestog konzumiranja šunke to dovodi do zadržavanja vode u telu, te zbog toga mogu oticati stopala, šake ili zglobovi.

šunka
foto: Shutterstock

Ali to nije sve… Posledica ima mnogo više od oticanja. Dakle, prilikom prekomernog unošenja soli i u organizam, prilikom zadržavanja vode dolazi do zadržavanja vode, čime se pravi pritisak na krvne sudove što može povećavajući rizik od infarkta ili moždanog udara.

Može doći i do gubljenja kalcijuma iz kostiju što može na duži rok da napravi ozbiljne probleme sa kostima.

Takođe, velika količina soli može negativno uticati na jetru i bubrege. Nutricionisti preporučuju da je neophodno jesti šunku umereno, ali i to da je potrebno da popijete veću količinu vode.

Stil/Najžena.rs