OVAJ NOBELOVAC JE DAVNO OTKRIO ČIME SE HRANE ĆELIJE RAKA, A SVI O TOME ĆUTE: Ova namirnica HRANI bolest koja nas ubija!

Kancerogene ćelije su poput virusa u vašem računaru – vrlo su pametne i uvek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje!

Istraživanja dr Ota Varburga, poznatog biohemičara i dobitnika Nobelove nagrade, pokazala su da ćelije karcinoma koriste šećer kao primarni izvor energije za svoj rast i širenje.

Fenomen je poznat pod nazivom “Varburgov učinak” i karakteriše ga znatno veća sposobnost karcinogenih ćelija za razgradnju šećera, piše portal nijefrka.hr.

Kako šećer utiče na naše zdravlje?

Opšte je poznato da smanjenje unosa dodanog šećera blagotvorno deluje na sve populacijske i starosne grupe. Povećana konzumacija šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja dece i odraslih s prekomernom telesnom težinom i/ili gojaznošću. Šećer pridonosi stvaranju karijesa, uvelike skraćuje trajanje prirodnih zuba i njihova zdravlja, povišava nivo triglicerida u krvi i snižava nivo dobrog holesterola (HDL).

Brojna su istraživanja pokazala da šećer povećava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i doprinosi razvoju različitih hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih sudova kao i dijabetesa. Zbog svega navedenoga smanjenje konzumacije dodatog šećera smatra se vrlo preporučlivom i zdravom prehrambenom navikom.

Ketogena dijeta i njen učinak na naše zdravlje

Ketogena dijeta se temelji na velikom unosu masti i minimalnom unosu ugljenih hidrata. Restriktivna dijeta dovodi do velikih promena u organizmu, jer se njome menja primarni izvor energije naših ćelija. Unos ugljenih hidrata smanjuje se na samo 5% ukupnog energetskog unosa. Prosečni unos ugljenih hidrata pri normalnoj, svakodnevnoj zdravoj ishrani iznosi 45 – 55% ukupnog energetskog unosa.

Da li je ketogena dijeta odgovor koji tražimo?

Nažalost, tumorske ćelije su poput virusa u vašem računaru – vrlo su pametne i uvek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje. Kako bismo odgovorili na postavljeno pitanje, potrebna su dalja i dodatna istraživanja o uticaju šećera na brzinu širenja karcinoma.

Stil/Oazaznanja