OVAJ VRABAC SPADA U NAJREĐE NA SVETU Nastanio se u Kraljevu i ako ga vidite, zamislite želju! Evo zašto je POSEBAN

Belog, odnosno albino vrabca, jednu od najređih ptičjih vrsta na svetu, uslikao je Viktor Jovićević iz Kraljeva, u kraljevačkom naselju Mošin gaj, gde je ova ptica, pre par dana napravila svoje stanište.

FOTO: J.S. / PRIVATNA ARHIVA

– Beli vrabac se rađa jedan u milion jedinki i njegove šanse za preživljavanjem su male, budući da ga bela boja čini vidljivijim, što privlači druge ptice grabljivice. Mnogi narodi ovu vrstu smatraju posebnom i izuzetnom, dok joj neki istovremeno pripisuju magične moći. Veruje se da ako neko ugleda ovu pticu, može da pomisli želju i ona će mu se ostvariti, kaže Jovićević za Kurir.

FOTO: J.S. / PRIVATNA ARHIVA

Prema rečima Jovićevića, koji je veliki zaljubljenik u prirodu i u sve vrste životinja, beli vrabac u prirodi je izuzetno redak, a razlog njegove neobične, bele boje, zapravo je genetska mutacija.

FOTO: J.S. / PRIVATNA ARHIVA

– Otkuda baš on da se stvori u jatu drugih, domaćih vrabaca, na koje smo navikli, ostaje enigma za sve Kraljevčane koji su ga ovih dana primetili u Mošinom gaju. Do sada je u gradu na Ibru bilo nesvakidašnje videti i belog goluba ili golubicu, a kamoli belog vrapca, dodaje Jovićević.

FOTO: J.S. / PRIVATNA ARHIVA

Svetski mediji zabeležili su pojavu belog vrapca u mnogim krajevima širom planete. Pre par godina primećen je u jednom od nacionalnih parkova u Australiji, potom u Slovačkoj i Poljskoj, da bi tokom prošle godine, jedna jedinka bila fotografisana i u Velikoj Britaniji.

Ovo je, inače, prvi zabeležen slučaj njegovog pojavljivanja u Srbiji.