OVI NAPICI VAŽE ZA ZDRAVE, ALI ZAPRAVO UNIŠTAVAJU JEDAN ORGAN! Mnogi ovo ne znaju!

Pijete toplu vodu s limunom ili jabukovo sirće?

Prema stomatološkinji Endži Lang, te “zdrave” navike možda vam više štete nego koriste.

U svetu wellnessa smatra se da jabukovo sirće pomaže zdravlju, a kombucha čaj je tajna zdravog probavnog sistema. Iako možda takvi napici koriste vašem tijelu, vaši zubi bi mogli platiti cenu.

Naime, Lang kaže da određena pića koja se smatraju zdravima mogu uzrokovati puno problema, od osetljivih desni do erozije zuba.

– Neke stvari koje pijete su štetnije od lizalica. Razlog je kiselost mnogih pića koja otapa zubnu gleđ – pojasnila je.

Iako svi koji vode računa o liniji vode računa i o konzumaciji slatkih pića jer su svesni da sadrže puno šećera, on se može pronaći i u prirodnim sokovima i vodi s dodatkom vitamina.

– Pića sa šećerom mogu sadržavati više šećera nego paket bombona. Razlika je u tome što mozak ne doživljava kalorije iz tečnosti isto kao iz čvrste hrane-  dodala je Lang pa savetovala s kojim pićima trebate biti na oprezu.

foto: Shutterstock

Topla voda s limunom

Godinama slušamo da je čaša tople vode s limunom izvrsna za početak dana, ali ovaj takozvani eliksir zdravlja polako jede vaše zube.

– Voda s limunom sadrži limunsku kiselinu koja rastvara zubnu gleđ i meko tkivo ispod nje – kaže Lang i savetuje da umesto tople koristite hladnu vodu i popijete je odmah, a ne pijuckate.

– Možete koristiti slamku ili odmah posle usta isprati običnom vodom – savetovala je.

Jabukovo sirće

Ovo sirće pomaže kod puno stvari, ali zubima škodi.

– Ako ga redovito ispijate, vaši zubi će požuteti, stanjiti se i lakše će pucati zbog kiseline koja je prejaka za zube – smatra Lang i predlaže da usta odmah nakon konzumacije jabukovog sirćeta isperete običnom vodom.

foto: Profimedia

Kombuča čaj

Fanovi ste ovog čaja? Vaši zubi baš i nisu. Osim što sadrži šokantnu količinu skrivenog šećera, kombucha čaj sadrži i koktel kiselina.

– Kombuchin pH je oko 2,5 do 3,5, što je jako kiselo i uništava gleđ-  podatak je koji navodi Lang.

I kod ovog napitka savjet je ispijati ga pomoću slamke i odmah posle isprati usta običnom vodom koja će isprati deo šećera i kiseline.

Mineralna voda

Iako ne nanosi štetu poput vode s limunom ili sokova, mineralna voda takođe predstavlja pretnju vašem osmehu.

– Proces karbonizacije vodi do toga da se snizi pH pića, što ga čini kiselijim, a učinak je štetniji ako je mineralna voda hladna – objašnjava Lang.

Pustite da se mineralna voda zagreje na sobnu temperaturu pre nego što popijete gutljaj i uvek koristite slamku.