Ovom tehnikom možete saznati sve tajne iz svoje i tuđe podsvijesti!

Davna iskustva, nikad do kraja proživljene emocije, zabranjeni dijelovi našeg života i iskustva kriju se od naše svijesti … evo kako ih izvući na površinu!

Što je istina? Naše tijelo će na ovo pitanje katkad dati drukčiji odgovor od uma. Tijelo je nepristrano i ono što se skriva u podsvijesti može se razotkritit jednostavnim mišićnim (kineziološkim) testom. Psihoterapeutkinja dr Nada Kaiser uči nas kako upotrebljavati ovaj moćni alat.

Još je Sigmund Freud uspoređivao svijest i podsvijest sa santom leda. Vršak koji pluta na površini vode samo je mali vidljivi dio onoga što krijemo duboko u sebi i što je nevidljivo, nedostupno i potopljeno ispod površine. Davna iskustva, nedopuštene i nikad do kraja proživljene emocije, zabranjeni dijelovi našeg života i iskustva kriju se od naše svijesti iako iz podzemlja umiju potajno upravljati našom svakodnevicom. Naše navike, životni stil pa čak i karakter često su proizvod onoga što je skriveno ispod površine.

No, ono što je našem umu nepoznato i od čega se često brani racionalizacijom i neznanjem, našem je tijelu, začudo, potpuno dostupno! Jedan od načina na koji možemo doprijeti do skrivene istine je kineziološki mišićni test. U upotrebi je još od Hipokrata, a njime će nam naše tijelo reći istinu o čemu god da ga pitamo.

Može nam otkriti uzroke određenih tegoba (psihičkih i fizičkih), zašto imamo probleme u odnosima ili na poslu, a pokazat i odgovara da li nam zaista neki naš izbor (posla, partnera …) ili tek umno smatramo da smo dobro odabrali. Može nam reći od čega se branimo, što uistinu želimo, čak i kad to sebi nismo spremni priznati … Mogućnosti su neograničene.

“Kineziološki mišićni test se najprije izvodio tako da klijent ispruži ruku ispred sebe u visini ramena, a ispitivač, odnosno terapeut, provjerava koja je srednja snaga kojom klijent uspijeva zadržati ruku u ravnini s podom dok mu je on potiskuje na dolje. Potom može provjeravati određene tvrdnje pri čemu će, ako je tvrdnja istinita, mišići ostati čvrsti, a ruka ravna, a ako je neistinita, ruka, odnosno snaga mišića, će popustiti.

Taj test je i dalje u uporabi, međutim, u posljednjih stotinjak godina dostupan je još precizniji test koji radi po istom principu, ali se mjeri snaga mišića šake. Klijent oblikuje krug pomoću kažiprsta i palca, uz uputu da ga drži čvrsto, ali bez napora, i pritom se ponovno testira snaga i čvrstoća mišića pri određenoj izjavi.

Ovaj je test precizniji jer se mišići šake teže umaraju od mišića ramena i ruke pa će odgovor biti točniji, posebno ako postavljamo puno tvrdnji u nizu “, kaže psihoterapeutkinja dr Nada Kaiser koja se u svom radu već godinama služi ovom metodom koja joj pomaže da otkrije nesvjesne probleme klijenata na kojima treba raditi. Istodobno joj test pomaže da provjeri da li je došla do ispravnih zaključaka u vezi s problemom klijenta.

Miostatski test otkriva ono što amigdala zna

DrOmurasmall

Miostatski test, kako se naziva test koji se izvodi uz pomoć prstiju, poznat je još i kao “O test” ili “Omura test”, prema japanskom liječniku Yoshiaki Omürikoji ga je usavršio i uvijek koristio u svojoj praksi. U Njemačkoj, gdje je dr Kaiser izgradila svoju karijeru, ovaj test se kao standard koristi u nekim bolnicama, a ona ga je počela koristiti još prije 30 godina, nakon što je upoznala dermatologinju koja ga je koristila da bi potvrdila ispravnost dijagnoze koju je postavila pacijentu i testirala je li terapija koju je odredila za pacijenta dobra.

Kako je moguće da naše tijelo zna ono što je umu potpuno nedostupno i nepoznato? Na ovo pitanje postoji nekoliko odgovora. Prvi će zadovoljiti one analitičkog uma, a on kaže kako je ruka jako zastupljena u mozgu i da će registrirati sve ono što se u njemu događa.

Naime, sve informacije koje dobivamo i izvana i iznutra (izvana kad nešto vidimo, čujemo ili doživimo pomoću čula ili pak iznutra kad imamo neku senzaciju, sliku ili osjećanje), najprije doživimo u amigdali, dijelu lumbičkog sastava mozga koji kontrolira instinktivne i osjetilne reakcije. Dakle i prije nego što nekom događaju ili doživljaju damo značenje, mi smo ga na nesvjesnoj razini već osjetili. Ta razina iz nas može komunicirati putem tijela, čak i onda kada um nema objašnjenje za tu reakciju tijela.

Međutim, ako uđemo dublje u ovo područje, otkrit ćemo da miostatski test može dati informacije i o onome o čemu nemamo izravnog osobnog iskustva. Na primjer, može nam reći koja bi terapija odgovarala našim simptomima iako prije nismo imali sličnu bolest ni koristili lijekove koji se provjeravaju ovim testom.

Jedini način na koji je ovo moguće razumjeti jeste dopustiti da postoji mistična razinu naše egzistencije u kojoj su sva ljudska iskustva i znanja povezana. Naš um nema pristup tom izvoru ali naša duša ima, te odande crpi važne informacije. Iako će ovakvo objašnjenje mnogi teško prihvatiti, dr Kaiser navodi primjer iz vlastite prakse s klijenticom koja se bojala nečega o čemu nije imala iskustva ni svjesnog znanja.

“Na terapiju mi je došla žena s velikim strahom zbog predavanja koje je trebala održati pred većom grupom ljudi. To je bilo neobično jer je takva predavanja do tada bez problema redovito držala. Upotrijebila sam O test da bih pronašla uzrok njenog straha. Provjeravala sam je li problem u strahu od ljudi, od određene osobe, od teme, od blamaže, ali na niz mogućnosti njezino je nesvjesno odgovaralo ‘ne’. Potom sam je upitala da li osjeća strah od lokacije – odgovor je bio ‘da’.

Klijentica se začudila jer tada još nije znala na kojoj će adresi održati predavanje. Krenuli smo dalje u ispitivanje. Pitala sam njezino nesvjesno je li u pitanju određena ulica, prostorija, ali tek kad sam upitala je li u pitanju zgrada, odgovor je bio potvrdan. Nakon toga test je pokazao da postoji i strah od visine. Iako nije znala gdje će održati predavanje, onaj dio koji može pristupiti svekolikom ljudskom znanju prepoznao je prijetnju.

Kako sami napraviti O test

Hands-O Ring Testing

Dalje smo otkrivali i to kad je nastao strah od visine, a test je pokazao da je to bilo u njezinoj 18. godini života. Klijentica se prisjetila da je u 18. godini iz malog mjesta došla u Hamburg na studij. Uplašena velikim gradom stigla je u kampus i prvo što joj se tamo dogodilo bilo je to da su joj pokazali visoku zgradu s koje su se, kako su joj rekli, studenti bacali kad ne bi položili ispit.

Iako je na to iskustvo potpuno zaboravila, u njoj je zauvijek ostao dojam u kojem se strah od neuspjeha povezivao s visinom “, objašnjava Nada Kaiser. Suvišno je dodati da se na kraju pokazalo kako je mjesto predavanja zaista bilo u visokoj zgradi iako racionalnog objašnjenja za tu situaciju nema.

Testirati se O testom možemo i sami, bez pomoći terapeuta, kaže nam dr Kaiser. Terapeut testira snagu tako što svojim prstima pokušava rastaviti kažiprst i palac, a i mi sami možemo to učiniti tako što ćemo kažiprstom i palcem jedne ruke napraviti prsten, a kažiprst i palac druge ruke provući kroz taj prsten i njima pokušati rastaviti taj prsten.

Jednostavniji je način da taj prsten pokušamo rastaviti jednim prstom druge ruke. Prije toga moramo utvrditi koja je prosječna snaga kojom stvaramo čvrst prsten. Snaga koja je manja od te, prosječne snage ukazat će na negativni odgovor ili stresnu reakciju na postavljeno pitanje.

“Važno je znati kako se pri ovom testiranju postavlja pitanje. To zapravo nisu pitanja, nego izjave. Njima testiramo teme, stanja i procese. Na primjer, ako s klijentom radim psihoterapiju, mogu provjeriti jesmo li gotovi s radom ili još nešto treba proraditi. To ukazuje na proces. Kažem: ‘Gotovi smo’ i testiram. Ako je prsten čvrst, to znači da smo stvarno završili, a ako je prsten slab, to znači da treba nastaviti raditi. Još jedan primjer testiranja procesa je kad pokušavam pronaći točnu godinu kada se nešto dogodilo.

Ako tražim odgovore ‘da’ ili ‘ne’, prsten će ostati čvrst kad naiđem na pravu godinu, odnosno kad je odgovor potvrdan “, objašnjava terapeutkinja i dalje opisuje kako se može testirati i na suprotan način – traženjem na što se prsten otvara, a to se obično radi za istraživanje stresnih stanja, odnosno emocija. “Tada se izjava postavlja ovako: ‘Tražimo stresnu temu.’ To može biti partnerstvo, posao ili neke emocije poput ljutnje, tuge i slično i svaka se od tih tema testira.

Ako je tema stresna, odnosno ako je u njoj problem, ona će klijenta učiniti slabim pa će se prsten otvoriti. Sve ovisi o tome kako ćemo postaviti početnu izjavu “, naglašava dr Kaiser. Ovakav pristup zahtijeva malo vježbanja i fleksibilnosti, učenja kako postaviti pravilnu izjavu, ali svatko se može naučiti služiti njime.

Ovaj test ima dvostruku vrijednost. Osim što vodi terapeuta ili liječnika u pravom smjeru kako pronaći stvarni uzrok problema ili mu ukazuje na pravo rješenje, klijentu pomaže otkriti što je to u njegovoj podsvijesti zbog čega stalno nailazi na slične probleme. Ako klijent uspije uskladiti skrivenu emociju sa svojim racionalnim saznanjem o njoj i njenom značenju, može pokrenuti proces iscjeljenja. Tada će i svaka druga psihoterapijska ili energetska metoda bolje djelovati jer klijent neće ostati samo na razini umnog razumijevanja.

Što treba izbjegavati kad radite ovaj test

2011-05-18-00-10-37.oringtest

“Ono što je u našoj svijesti je sadržaj koji nam je već prihvatljiv. Kada nešto izvlačimo iz podsvijesti, činimo napor da to prihvatimo i integriramo, dopuštamo nešto što nam je prije bilo zabranjeno. Tako postajemo cjeloviti”, zaključuje dr Kaiser.

Miostatskim testom mogu se testirati vrlo konkretne stvari, na primjer, kod osobe koja je alergična može se tražiti konkretna stvar na koju je alergična (na primjer, biljka, namirnica ili kemijski spoj, deterdžent…), mjesto na komu se ta stvar nalazi (u kući, izvan kuće, na poslu …). Proces treba započeti tako što se kaže: “Tražimo ono što izaziva alergiju.” Kada traži ono što je izaziva, prsten će ostati čvrst.

Iskustvo je pokazalo kako naša sposobnost da prste držimo čvrsto spojene slabi ako na sebi imamo svilu, kad u tijelu, ili pak, samo u ruci, imamo šećer te ako na ruci imamo sat na baterije. Zašto nas baš ove stvari slabe; malo je poznato, ali ih pri testiranju treba izbjegavati.

Mišići, također, mogu biti slabi ako u organizmu nema dovoljno vode pa je hidratacija važna priprema za testiranje. Katkad će nas slabiti stres i neka druga osjećanja. Kad se to dogodi, dovoljno je malo pričekati i opustiti se.

Kritičari ovog testa često ukazuju na moguću subjektivnost terapeuta pa i klijenta, zbog čega se smatralo da se pritiskom kojim se prsten drži ili pak povlači može manipulirati. No, začudo, terapeut ne mora glasno postaviti pitanje – može ga postaviti u sebi i dobit će točan odgovor. Može krenuti jednostavnim, očitim činjenicama i u sebi, na primjer, reći: “Ti si žensko”. Ako je klijent muško, prsten će se uvijek otvoriti, ako je izjava istinita, uvijek će ostati čvrst i to je višestruko dokazano. Iskušajte sami!

Ako radite test bez ičije pomoći – na papirić možete napisati izjave koje odgovaraju istini i one koje ne odgovaraju (na primjer “Ja sam žensko”, “Ja sam muško”, “Zovem se …”, “Nemam djecu”, “Imam četvero djece “…).

Potom preklopite papiriće tako da ne možete vidjeti što na njima piše pa ih pomiješajte i uzmite jedan, držite ga trenutak u ruci i potom testirajte. Ako je odgovor potvrdan, odnosno prsten čvrst, provjerite izjavu na papiriću – odgovarat će istini. Ovaj način, zapravo, pokazuje da živimo u velikom informacijskom polju koje nije ograničeno na klasično umno znanje.

Ivona Savić