Smeće iz marketa ostavljeno pored Dunava građani vratili kompaniji Roda (FOTO)

Smeće je bačeno pored Dunava

Članovi tri udruženja građana koji se bore za zaštitu životne sredine u subotu su vratili smeće trgovinskom lancu Roda, nakon što su iz te kompanije danima ignorisali mejl o otpadu bačenom u prirodu.

Građani su u četvrtak, 30. aprila pronašli veću količinu otpada iz marketa Roda na Zrenjaninskom putu. Tri udruženja koja činije Uniju Treći Beograd – Eko Pančevački rit, Bela čaplja i Udruženje građana Kotež, odmah su poslali mejl u kojem su kompaniju Roda da svoj otpad pokupi na nacin kako su i bacili u prirodu, na nasip na obali Dunava.

Iz kompanije Rodić nisu odgovarali na mejl tokom naredna 2 dana, pa su aktivisti odlučili da smeće vrate vlasnicima – kompaniji Rodić. Aktivisti su prikupili smeće koje je bačeno pored Dunava, utovarili na jedan kamion, i istresli ispred ispred Roda supermarketa na Zrenjaninskom putu.

Tri žene iz udruženja su ušle unutra, prišle info pultu i zamolile radnicu da pozove poslovođu. Kasnije im je prišla zamenica menadžera, i njoj je saopšteno da su, kao pošteni nalazači, izgubljene stvari vratili vlasniku.

“Sva sreća pa imamo video zapis celog razgovora, u suprotnom bi ispali nasilnici. Niko nije udario na bilo koju ženu ili radnike, došli smo na info pult, tražili nadležnu osobu da uzme ono što je njena firma izgubila. Kako je došlo do toga da taj otpad završi gde je završio, to nas ne zanima. Dužnost društveno odgovornog preduzeća je da skladišti otpad na zakonom propisan način, da ima svaku potvrdu o kretanju otpada ili u slučaju krađe, zapisnik policije da je NN lice izvršilo krađu otpada. Ukoliko to ne poseduju, snose odgovornost za to”, navode iz Unije.

Iz Unije udruženja Treći Beograd najavljuju da će u danas protiv Rode podneti za prijavu zagađenje životne sredine.

“Niko nije napao radnike ni u jednom momentu niti iko osporava da su to vredni ljudi koji su bili tu za sve nas građane tokom vanrednog stanja. Nji