/Svaka žena koja ima preko 40 godina trebala bi koristiti ovo eterično ulje svaki dan

Svaka žena koja ima preko 40 godina trebala bi koristiti ovo eterično ulje svaki dan

Baš kao i u svakoj drugoj fazi života, vaše četrdesete su takođe obilježene određenim fizičkim, emocionalnim i psihološkim promjenama.Tijelo postepeno počinje pokazivati znakove starenja.

Eterično ulje kadulje dugo je korišteno u ublažavanju neugodnih simptoma koji dolaze sa menopauzom.Ako vas brine stres, koža, probava, raspoloženje onda nastavite čitati dalje.

1.Balansira hormone

Kadulja sadrži dijetetski estrogen , poznat kao prirodni fitoestrogeni, koji se dobijaju iz biljaka.Zaduženi su za regulisanje estrogena i promovisanje zdravlja materice.Rizik od raka se povećava s godinama, pa održavanje materice zdravom pomaže da se rizik smanji.

2.Sprečava infekcije

Prema studiji iz 2015-e, ovo eterično ulje efektivno tretira rane i infekcije kože.Međutim, nemojte ga stavljati previše na otvorene rane.Preporučuje se korištenje oko 5 kapi.

3.poboljšava kožu

Kadulja sadrži prirodne fitohemikalije koje smanjuju osip, inflamaciju, regulišu proizvodnju ulja i sprečavaju akne i suhu kožu.Da biste uklonili bore i održali kožu hidriranom, koristite ovo ulje.

4.Smanjuje stres

Stres u četrdesetima je veoma čest, bez obzira da li je to vaš posao ili problemi u porodici koji ga prouzrokuju.Ulje kadulje poboljšava mentalnu hrabrost i samopouzdanje, dok umanjuje anksioznost i strah.

5.Poboljšava cirkulaciju

Doprinoseći više kisika do mišića i kritičnih organa, kadulja ubrzava metabolizam.Dodatno opušta mozak i arterije, što smanjuje krvni pritisak.

6.Probava i nivo holesterola

S obzirom na to da povećava izlučivanje žučiželučane kiseline, kadulja ubrzava metabolizam i pomaže u oslobađanju bolova, nadutosti, loše probave i abdominalne nelagode.Takođe promoviše lakšu apsorpciju vitamina i minerala.

7.Ublažava menstrualne bolove

Kada imate imbalans hormona, kadulja vam pomaže ublažiti simptome PMS-a, smanjuje želju za hranom, nadutost, promjene raspoloženja i grčeve.Prema osmogodišnjoj studiji provedenoj na Univerzitetu Oxford Brooks, ulje kadulje u aromaterapiji smanjuje fizički bol, srah i anksioznost kod žena tokom trudnoće.Kada se kombinuje sa uljem kamilice, efektivno otklanja nelagodu.