SVAKI OTAC MORA SINA DA NAUČI OVIH 5 LEKCIJA: Samo ovako će izrasti u stabilnog i mentalno jakog muškarca!

Odnos oca i sina jedan od ključnih u razvoju, a stvari koje dečak nauči od oca – oblikovaće i njegovo buduće ponašanje i stavove

Otac ima veliku odgovornost da sina poduči nekim životnim lekcijama i na taj način mu pomogne da u budućnosti postane najbolja verzija sebe.

Očevi i majke su nezamenjive figure kada je reč o pravilnom odrastanju i razvoju deteta. Deci su potrebni i majke i očevi, odnosno muške i ženske figure u odrastanju.

Međutim, mnogo češće se govori o odnosu majke i ćerke i majke i sina, a mnogo manje o odnosu sina i oca.

Skoro svaki sin se ugleda na oca i želi da bude poput njega, pa to dovodi do zaključka da otac ima veliku odgovornost da sina poduči nekim životnim lekcijama i na taj način mu pomogne da u budućnosti postane najbolja verzija sebe.

Podizanje muškog deteta je divna stvar, ali takođe može biti i naporno i veoma odgovorno iskustvo.

Kako bi postali dobri i stabilni ljudi, divni očevi i muževi, kao otac bi trebalo da ih naučite sledećim lekcijama:

1. Ispravan stav prema ženama

Pre svega, otac bi trebalo da nauči sina da poštuje sve, bez obzira na različitosti, a posebno žene. Majka takođe može da objasni sinu kakav bi stav trebalo da ima prema nežnijem polu, ali će u ovom slučaju to tata bolje uraditi.

Ako danas naučite svog sina da poštuje majku, sestru i prijatelja, onda će on u budućnosti poštovati svoju ženu i kćerku.

Zbog toga očevi moraju da povedu računa kako se ponašaju prema ženama, jer deca “upijaju” šablon ponašanja poput sunđera.

2. Da bude odgovoran

Odgovornost je lekcija koju bi trebalo da usvoji svako dete. Na očevima je važan zadatak da nauče svoje sinove da preuzmu kontrolu nad situacijom.

3. Naučite ga da se izbori za sebe

Pokažite mu kako da se zauzme za sebe i kako da prepozna što je ispravno, a šta nije. Naučite ga da treba da kaže svoje mišljenje, čak i onda kada zna da je u manjini, a da kada ga osude zbog istog ostane miran i staložen.

Najvažnije je da zna da, ukoliko prećuti i ostane imun na grube reči, nije slabić, već mentalno jak i stabilan muškarac.

4. Razgovarajte o emocijama

Dečacima se uvek govori da ne plaču i da ne smeju da pokažu svoju ranjivu stranu. Međutim, očevi bi trebalo da nauče svoje sinove da je sasvim u redu pokazati emocije i da s roditeljima uvek mogu otvoreno da pričaju ukoliko imaju neki emotivni problem.

5. Kućni poslovi

U našem društvu žene su te koje sklanjaju za muškarcima i obavljaju sve kućne poslove, ali očevi i u ovoj situaciji moraju da daju primer svojim sinovima. Tačnije, trebalo bi da im skrenu pažnju da vode računa o sebi i da nauče da čiste za sobom, jer je jasno da majka neće biti tu ceo život, a buduća žena sigurno neće trpeti neodgovornost i nered.

stil / ona.rs