ZBOG OVE BAKTERIJE VAM SMRDI IZ USTA: Ove stvari su vam potrebne da to zauvek prestane!

Za borbu protiv lošeg zadaha koriste se razni proizvodi za oralnu higijenu, međutim, postoje dosta jednostavniji i efikasniji načini kako da se rešite lošeg zadaha i to pomoću stvari koje već imate u vašem domu.

1. KORISTITE PRIRODNE OSVEŽIVAČE

– Metvica pomaže u borbi protiv lošeg zadaha i osvežava usta

– Začini kao što su klinčići, kadramom i semenke koroma odlične su u borbi protiv neugodnog zadaha

– Soda je također odlična za ove probleme. Jednostavno otopite kašičicu sode u šoljici vode i koristite to za ispiranje usta. Kao alternativu možete umočiti zubnu četkicu u sodu i koristiti je za čišćenje zuba.

– Čaj od listova piskavca također je izvrstan antibakterijski osveživač za usta.

2. PIJTE NAJMANJE 2 LITRA VODE DNEVNO

Organizam vam mora biti hidriran kako biste se rešili lošeg zadaha. Pijenje vode je od velike važnosti kada je reč o sprečavanju bakterijskog rasta i lošeg zadaha uzrokovanog neadekvatnom vlagom i slinom u ustima. Izbegavajte slatke sokove noću jer mogu pomoći bakterijskim nakupinama tokom noći.

3. PAZITE ŠTA JEDETE

Postoji hrana za koju znamo da uzrokuje loš zadah, pa ih je zbog toga bolje izbegavati ukoliko želite da nemate neprijatan miris. Luk i češnjak su najčešći krivci zašto nam smrdi iz usta. Međutim, luk u umerenim količinama ubija bakterije koje mogu uzrokovati propadanje zuba i bolesti desni.

Izbegavajte hranu bogatu fruktozom jer potiče rast bakterija.

Ako ste gladni, jedite jabuke ili neki jogurt. Jabuke sadrže heteropolisaharidni pektin za koji je poznato da stimulira proizvodnju sline, dok aktivne kulture u jogurtu pomažu smanjiti bakterije u ustima.

4. OČISTITE JEZIK

Na vašem jeziku nalaze se bakterije koje uzrokuju loš zadah. Nakon što izribate zube, očistite i jezik.

5. PERITE ZUBE DVA PUTA DNEVNO I ISPIRETE VODICOM JEDNOM

Četkajte zube dva minuta, dva puta dnevno. Istraživanja su pokazala da tek malo više od 55% žena to radi dva puta dnevno, dok je određeni broj muškaraca tek 49%. Četkanje i ispiranje usta vodicom pomažu uklanjanju bakterija koje uzrokuju loš miris iz usta.

6. ŽVAČITE KORU NANARDŽE

Operite koru citrusa (limuna ili narandže), pre nego je ubacite u usta kako biste je žvakali. Ne samo da će održavati vaš dah svežim, već će limunska kiselina u njoj potaknuti veću proizvodnju sline, koja je prirodna odbrana usta od lošeg daha i plućnih kiselina uzrokovanih propadanjem zuba.